Rome, een stad vol geschiedenis, romantische straatjes, eeuwen oude gebouwen en heerlijk eten. Op elke hoek van de straat staat een ander stukje geschiedenis, wat heb ik mijn ogen uitgekeken. Rome stond altijd al op mijn bucketlist en toen ik erachter kwam dat het maar 2,5 uur met de trein vanuit Sorrento was besloot ik meteen te gaan! Wel maar voor een dagje. Maar hey, dat is net als een dagje Amsterdam! Ik vind dit soort tripjes altijd extra leuk op vakantie, en al helemaal als ze spontaan zijn! Ga jij binnenkort ook naar Italië en wil je graag 1 dag naar Rome? Lees dan snel verder over wat te doen in Rome en hoe ik precies hetzelfde heb gedaan.

wat te doen in Rome colosseum

Van Sorrento naar Rome

Vanaf Sorrento, gelegen aan de Amalfische kust, heb ik de trein naar Napels gepakt waar ik de sneltrein naar Rome heb genomen. In totaal kostte dit ongeveer €55 voor een enkeltje. Om 11:00 kwam ik aan in Rome en om 20:00 had ik weer de trein terug naar Napels. In totaal ben ik dus 9 uur in Rome geweest. Natuurlijk is 9 uur niet genoeg maar vind je het leuk om een dagje te gaan dan is het zeker de moeite waard! Door de goede metro verbinding kan je superveel zien in een dag of je kan een elektrische step huren, die staan namelijk door heel de stad heen en scheur je zo door de straten van Rome. Want de tijd tikt als je maar 9 uur de tijd hebt! Er valt genoeg te doen in Rome, dat is wel algemeen bekend. Ik neem je mee langs vier bezienswaardigheden die ik heb bezocht.

Wat te doen in Rome, stop 1: Colosseum 

Ik begon mijn dagje Rome bij het Colosseum. Niet alleen omdat ik hier het allerliefste heen wilde maar ook omdat dit een goed vertrekpunt is om de rest van de stad te verkennen. Het Colosseum ligt namelijk net iets buiten de rest van de bezienswaardigheden waardoor je daarna alles lekker snel achter elkaar kan bezoeken. Ik had geen tickets gekocht voor het Colosseum omdat je daar minimaal 2 uur aan kwijt bent, dat ga ik een keer doen als ik er meerdere dagen ben! Mocht je wel naar binnen willen dan kan je hier je tickets kopen.

Achtergrondinformatie

Het Colosseum was geheel bedoeld voor de spelen die werden georganiseerd en gefinancierd door de heersende keizer. Bij de opening organiseerde Titus spelen die 100 dagen duurden. Negenduizend tamme en wilde dieren werden afgeslacht. Ook vrouwen traden op als wilde-dierenvechters.

Bij normale spelen in het Colosseum werden ’s morgens wilde-dierengevechten gehouden waarbij bestiarii (wilde-dierenvechters) vochten met allerlei wilde dieren in venationes (jachtpartijen). De arena werd ingericht met onder andere rotspartijen en struiken. Tussen de middag was er voor geïnteresseerden een pauzeprogramma waarin veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren werden gegooid. Het middagprogramma met de gladiatorenshows vormde het hoogtepunt van de dag.

Historici schatten dat in de loop der eeuwen tussen de 300.000 en 500.000 mensen in het Colosseum zijn gestorven.

wat te doen in Rome colosseum Italië

colosseum

Wat te doen in Rome, Stop 2: Trevi Fontein

Waar ik ook heel graag heen wilde was de Trevi Fontein. In het echt is het nog mooier. Ik vind het altijd zo’n magisch moment als je een bepaalde plek of bezienswaardigheid altijd op foto’s hebt gezien en je het dan in het écht ziet. Maar we blijven wel realistisch, zo zijn er nog duizend andere mensen om je heen die hetzelfde denken als jij haha. Als je deze plek zonder mensen wilt zien is het aangeraden om rond 7:00 in de ochtend te gaan.

De bekende legende

”Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome.” 

Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in de ‘Eeuwige stad’. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of scheiding. De drie muntjes zou ik dus maar even achterwege laten want de kans is wel 50/50. 😉

Ook hier heb ik snel een fotootje geschoten met een ijsje in mn hand en toen ben ik snel naar de volgende plek gegaan. Want ondertussen had ik nog maar een paar uur over! Zou je al kunnen raden wat mijn laatste bestemming was?

wat te doen in Rome Trevi fontein
trevi fontein

Wat te doen in Rome, stop 3: Spaanse Trappen

Een bezoekje aan de Spaanse Trappen mocht niet ontbreken, deze plek is namelijk samen met de Trevi Fontein en het Colosseum een van de meest bezochte plekken in Rome. De Spaanse Trappen en de Trevi Fontein liggen op loopafstand van elkaar, dus kan je makkelijk combineren. De trap telt maar liefst 135 treden en bovenaan de trap vind je de 16de-eeuwse kerk Trinità dei Monti.

Het was absoluut niet toegestaan om op de trappen te gaan zitten voor een foto, dan werd je meteen weggestuurd. De trappen zijn voor het laatst gerestaureerd in 2016 en sinds dien is het niet meer toegestaan om te eten of drinken op de trappen en dus te zitten.

Van half mei to half april worden de trappen versierd met witte en Lila bloemen tijdens de zogenaamde infiorata. Deze bloemen worden speciaal geteeld voor deze gelegenheid en zijn dus niet te verkrijgen.

Spaanse trappen wat te doen in Rome
Vaticaanstad

Wat te doen in Rome, Stop 4: Vaticaanstad 

Mijn laatste stop van de dag was Vaticaanstad! Wist je dat Vaticaanstad eigenlijk helemaal geen stad is maar een land binnen de grenzen van Rome? Het is het kleinste land ter wereld met een oppervlakte van 0.44km2! Pas sinds 11 februari 1929 is Vaticaan officieel een land. Je hebt hier ook het Vaticaanse museum maar ook hier kon ik helaas niet heen door tijdtekort. Mocht je wel graag naar het Vaticaanse museum willen koop dan hier je tickets!

In Vaticaanstad heb ik eigenlijk alleen maar een beetje rondgelopen en lekker geslenterd door de straten en het grote Sint-Pietersplein met de bekende Sint-Pietersbasiliek kerk. Ik wilde ook graag bij de kerk naar binnen maar deze was helaas net dicht (18:00). Ik ben vervolgens wat gaan avondeten en toen was het alweer tijd om richting het treinstation te gaan!

Je kan Vaticaanstad super makkelijk bereiken met de bus vanuit Rome stad. Ook al is een dag Rome best kort, Vaticaanstad is wel echt de moeite waard om te bezoeken! Kan je weer een land van je bucketlist afstrepen 😜

Wist je dat Vaticaanstad eigenlijk helemaal geen stad is maar een land binnen de grenzen van Rome?

Rome is zo groot en mooi dat ik na het zien van deze stad zeker nog een keer een paar dagen terug wil gaan! Wie weet staat er binnenkort een uitgebreide gids online over wat te doen in Rome. Maar tot die tijd hoop ik dat je iets aan deze blog hebt gehad! Lees ook mijn blog over de Amalfikust met uitgebreide reisroute!

Pin it for later!

wat te doen in Rome 4 activiteiten
wat te doen in Rome

Op zoek naar meer inspiratie?