Ontdek Zuid-Limburg door middel van de prachtige Mergellandroute. Deze route kan je zowel met de fiets, motor of met de auto doen. Het is een prachtige route die door het heuvelgebied van Zuid Limburg gaat. De Mergellandroute ANWB is een door de ANWB uitgestippelde toeristische route en bestaat al meer dan 60 jaar. Dus ben je op zoek naar een leuke route om te rijden? Dan is de Mergellandroute zeker een aanrader. Lees snel verder om meer over deze route te weten te komen!

Mergellandroute ANWB

Zoals de naam al zegt, is de Mergellandroute ANWB gemaakt door de ANWB. Op de website van ANWB vind je precies waar de route heen gaat en vind je allemaal achtergrondinformatie over de dorpjes waar je doorheen rijdt en de bezienswaardigheden ervan. De route is 110 kilometer lang met de auto of motor, en 127 kilometer met de fiets. Je herkent de Mergellandroute aan de zeshoekige bruine bordjes (auto of motor route) en de kleinere groene bordjes (fiets route) langs de kant van de weg.

Wat mij wel opviel is dat sommige bordjes heel ver uit elkaar staan, zorg dus dat je altijd de weg blijft volgen zodat je niet van de route af gaat. Sommige bordjes staan ook een beetje verstopt, dus kijk goed achter andere verkeersborden. Het is een makkelijke route om te rijden en je bent er zeker wel een hele dag zoet mee!

TIP: De Mergellandroute is supermooi tijdens de herfstmaanden!

autoroute mergellandroute
drielandenpunt landschap

Startpunt Mergellandroute

Je kan de route op verschillende plekken starten, maar ik raad je aan om te starten bij de Dorpsstraat in Slenaken. Hier start je meteen in het heuvelgebied. Het is ook een mogelijkheid om de route in Maastricht te starten.

Route

De Mergellandroute ANWB gaat allerlei dorpjes langs. Zo heeft ieder dorpje zijn eigen bezienswaardigheden. In Slenaken heb je bijvoorbeeld het Guldpal. Dit is een bos van 51 ha groot. Het bos is een groot liefhebber van fietsers en wandelaars. In Vaals heb je het bekende Drielandenpunt, waar ook het hoogste punt van Nederland ligt en heb je een prachtig kasteel genaamd Bloemendal. Hierover dadelijk meer!

ontdek limburg
mergellandroute bordjes anwb

Valkenburg

De route brengt je ook langs de bekende kastelen-stad Valkenburg. Valkenburg staat bekend om zijn eeuwenoude geschiedenis van de Kasteelruïne en toeristische attracties zoals de rodelbaan en kabelbaan. De kabelbaan geeft je een prachtig uitzicht over het heuvelgebied en is een must-do. Valkenburg heeft veel verschillende horecagelegenheden en is dus zeker een bezoekje waard voor zowel jong als oud.

kasteelruine
valkenburg kabelbaan

Kastelen langs de route

Zuid-Limburg staat niet alleen bekend om zijn heuvellandschap, maar ook om de vele kastelen die je er kan vinden. Langs de Mergellandroute ANWB vindt je verschillende kastelen. Mijn favoriete waren: Kasteel Bloemendal, een prachtig wit kasteel met een mooie kasteeltuin. Dit kasteel wordt nu gebruikt als hotel. En kasteel Schaloen, een prachtig oud kasteel dat stamt uit de 14e eeuw maar werd tijdens de Spaans-Nederlandse oorlog eind 16e eeuw helemaal verwoest door een brand. Eind 16e eeuw is het kasteel opnieuw gebouwd. Je kan het kasteel helaas niet bezoeken. Veel van de kastelen langs de route kan je helaas niet bezoeken, maar ze zijn zeker een fotootje waard!

kasteel schaloen mergellandroute anwb
kasteel bloemendal
kasteel bloemendal mergellandroute
kasteel schaloen

Drielandenpunt

Het Drielandenpunt verbind Nederland met België en Duitsland. Ook vind je hier het hoogste punt van Nederland. Het Drielandenpunt monument stelt niet veel voor, maar als je de Boudwijntoren van 50 meter hoogte beklimt heb je een geweldig mooi uitzicht over de drie verschillende landen. De trap is een uitdaging als je hoogtevrees hebt, maar het is zeker de moeite waard. De entree bedraagt 4 euro.

heuvellandschap ontdek zuid limburg
drielandenpunt mergellandroute
drielandenpunt
mergellandroute

Dit waren een aantal hoogepunten uit de Mergellandroute ANWB. Het is een heerlijke route om te rijden en om van de mooie omgeving te genieten. Je kan zelf kiezen waar je uitstapt om meer van de omgeving te verkennen. Je kan de route dus helemaal zelf uitstippelen. Bekijk ook eens deze 12 mountainbike routes door heel Nederland! 

Pin it for later!


Op zoek naar meer inspiratie?