Zo start jij als Digital Nomad op Bali
Ben jij klaar om jouw (thuis) kantoor in te ruilen voor instagrammable cafe’s en je dag afsluiten met adembenemende zonsondergangen? Bali is de perfecte bestemming voor digital nomads die de vrijheid willen ervaren om waar dan ook ter wereld te werken. In deze blog ontdek je hoe je jouw avontuur als digital nomad in Bali kunt starten, net als ik!
Als digital nomad kun je Bali beschouwen als jouw kantoor met een tropisch tintje. Met een geweldige coworking scene en grote digital nomad community, is het eenvoudig om de ideale werkplek te vinden en likeminded mensen van over de hele wereld te ontmoeten. Bovendien biedt dit paradijselijke eiland met zijn inspirerende landschappen en cultuur een enorme bron van creativiteit.
Om het meeste uit jouw digital nomad ervaring op Bali te halen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit omvat het regelen van de juiste visa, het vinden van een geschikte verblijfplaats en het onderzoeken van de beste coworking-spots. Daarnaast is het van groot belang om je reis- en gezondheidsverzekering te regelen.
Dus waar wacht je nog op? Bereid je voor op het leven als digital nomad op Bali en dompel jezelf onder in de unieke en betoverende cultuur van dit prachtige eiland. Het is niet voor niets de plek waar ik mij zo erg thuis voel en ik deel graag met jou de beste tips over hoe jij dit ook kunt doen!

De digital nomad levensstijl, wat houdt dat in?
Stel je voor je kunt met jouw laptop overal ter wereld werken? Het digital nomad leven klinkt voor vele als een droom die niet haalbaar is, maar dat is het zeker wel. Door de corona periode is het online werken alleen maar beter geworden. Internet connecties zijn beter geworden, meetings hoeven niet meer fysiek plaats te vinden en het thuiswerken wordt steeds populairder. Want waarom zou je nog van 9-5 op kantoor gaan zitten als je ook je werk vanuit thuis of vanuit het buitenland kan doen? Als digital nomad heb je de vrijheid om te werken vanuit elke locatie ter wereld, zolang je maar een goede internetverbinding hebt. In plaats van gebonden te zijn aan een vast kantoor, kun je je kantoor overal opzetten, of het nu een gezellig café of een coworking space is. Deze levensstijl stelt je in staat om te genieten van nieuwe culturen, landschappen en ervaringen, terwijl je tegelijkertijd je werk kunt doen.
De digital nomad levensstijl biedt ook de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen. Je hebt de vrijheid om te bepalen wanneer en waar je werkt, waardoor je een betere balans kunt vinden tussen werk en privéleven. Nou is het allemaal wel iets ingewikkelder dan het lijkt. Er komen veel dingen bij kijken zoals het regelen van de juiste visa, verzekeringen, KvK-inschrijving en nog meer. De digital nomad levensstijl gaat niet alleen maar over strand werk en vrijheid. Het ligt wel wat dieper dan dat. Je krijgt namelijk te maken met tijdsverschillen, kans op slechtere internetverbinding en je moet genoeg doorzettingsvermogen hebben.

Beste reistijd
De beste reistijd voor Indonesië is vanaf april tot oktober. Van oktober tot maart is het regenseizoen. Het is dan alsnog heerlijk warm, alleen met meer regen

Valuta
In Indonesië gebruiken ze de Indonesische Rupiah (IDR). 100K IDR staat gelijk aan €6,12
Digital Nomad visa Bali
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: helaas is er nog geen digital nomad visa voor Bali. Hier werd al een tijdje over gesproken maar tot vandaag is dat nog niet mogelijk. Goed om te weten is dat je niet zomaar mag werken op Bali. Het is niet toegestaan om in een cafe als barista of als fotograaf voor Indonesische bedrijven te werken. Kijk daar dus mee uit. Officieel is het ook niet toegestaan om online te werken, maar omdat zoveel mensen dit doen is dat niet te controleren. Wat wel mag: werken voor Nederlandse klanten. Maar welk visa heb je daarvoor nodig als er geen digital nomad visa is?
Visa On Arrival Bali
Dit visum is perfect voor als je het digital nomad leven wilt uitproberen. Met een VOA kun je tot maximaal 60 dagen op Bali blijven. Na 30 dagen kan je ‘m 1x verlengen met nog een keer 30 dagen. Om het zo efficient mogelijk te doen raad ik aan om een e-visa on arrival te nemen (B213). Je kan ‘m online bestellen bij Visa Indonesia, met deze agency regel ik altijd mijn visums en ze reageren super snel op al je vragen via What’s App. Daarnaast doen ze je e-visa voor je verlengen waardoor je niet naar de immigratiedienst hoeft. Super fijn!

Visum bali langer dan 60 dagen
Wil je langer dan 60 dagen blijven dan kun je kiezen voor een B211A visum of D212 visum.
B211A: met dit visum kun je tot maximaal 180 dagen (6 maanden) aaneengesloten in Indonesië blijven. Dit visum is 2x verlengbaar. Je moet dus om de twee maanden betalen om langer te blijven. Dit is het visum waarmee ik de eerste twee keer ook op Bali ben gebleven. Je kan kiezen tussen een toeristen visum of een business visum. Ben je van plan om meetings te doen met Indonesische bedrijven voor bijvoorbeeld investeringen, dan is het business visum aan te raden. Maar ga je gewoon voor jouw eigen business en Nederlandse klanten werken dan is het toeristen visum prima.
LET OP: dit is geen werkvisum en is SINGLE ENTRY. Je kunt dus maar 1x het land in. Ga je binnen die zes maanden het land uit dan moet je weer een nieuw visum aanvragen.
D212: dit is een nieuw multy-entry visum wat sinds maart 2023 beschikbaar is. Het is een business visum waarmee je tot 1 jaar toegang hebt tot Indonesië. Voorheen moest je met dit visum om de twee maanden het land verlaten maar sinds kort is het veranderd en kun je dus ook 6 maanden aaneengesloten in het land blijven. Je hebt dus dezelfde voordelen als het B211A visum en kunt tot maximaal 180 dagen (6 maanden) aaneengesloten verblijven. Dit visum kun je max twee keer per jaar verlengen, let op dat je net zoals bij B211A om de twee maanden moet verlengen dus ook bij dit visum. Dit houdt in dat je maar 1x 6 maanden aaneengesloten kunt blijven en daarna het land uit moet. Daarna kun je wel weer het land in, maar dit kan maar maximaal 2 maanden zijn omdat je de 2 verlengingen al hebt gebruikt. Je kan er dus ook voor kiezen om 2x 4 maanden te doen en daarna weer om de twee maanden het land uit te gaan. Je moet dus hoe dan ook na twee verlengingen het land uit. Dit visum is vooral van toepassing als je voor veel zakenreizen naar Indonesië moet. LET OP: dit is geen werkvisum.
Remote werken
Remote werken lijkt de toekomst, maar heel eerlijk is dit nog best wel lastig. Ikzelf heb op talloze vacatures gesolliciteerd die beweerde remote te zijn, maar ik kreeg de ene naar de andere afwijzing omdat de vacature niet remote bleek te zijn terwijl dit wel in de vacature stond. Remote werken wordt vaak verward met hybride werken. Hybride werken houdt in dat je deels thuis werkt en deels op kantoor, terwijl remote werken volledig thuiswerken is en je dus niet op kantoor hoeft te komen. Ga jij jouw digital nomad avontuur beginnen? Vraag dan eerst bij jouw huidige werkgever of het mogelijk is om remote te kunnen werken. Stel zelf voor om het eens twee weken te proberen en een ‘workation’ aan te vragen zodat jullie het beide kunnen ervaren. Of ga opzoek naar remote vacatures via LinkedIn of Indeed.


Freelancen
Is remote werken bij jouw huidige werkgever niet mogelijk? En wil je toch heel graag als digital nomad aan de slag? Kijk dan eens of freelancen iets voor jou is. Misschien werk je wel als marketeer of grafisch designer of misschien ben je wel heel goed met Excel en andere technische diensten. Ga eens na wat je leuk vindt om te doen; fotografie, vormgeven, (video) editing, logo’s ontwerpen, administratieve taken, websites maken, websites onderhouden, project management, virtual assistent, social media management, content creatie, appointment setten en de lijst kan zo nog wel even doorgaan. Tegenwoordig is bijna alles online mogelijk dus er zit vast ook iets voor jou tussen! Ga lekker brainstormen, schrijf het op, maak woordspinnen, zoek het internet af naar wat je eventueel zou kunnen gaan doen of volg een cursus. Heb je eenmaal gevonden wat je graag wilt gaan doen? Dan is het tijd om je in te schrijven bij de KvK!
Benieuwd wat ik doe? Bekijk hier mijn website.
Waarom kiezen voor Bali als digital nomad bestemming
Bali is een populaire bestemming onder digital nomads over de hele wereld en biedt tal van voordelen. Ten eerste heeft het eiland een prachtig landschap, van eindeloze groene rijstvelden tot adembenemende stranden. De natuur kan inspiratie bieden en een gevoel van rust en kalmte creëren tijdens het werken.
Daarnaast heeft Bali een bruisende digital nomad community. Dit betekent dat je gemakkelijk gelijkgestemde mensen kunt ontmoeten en contact kunt leggen met andere digital nomads die dezelfde levensstijl hebben gekozen. Er worden regelmatig evenementen en meetups georganiseerd waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten en ideeën kunt uitwisselen.

Waar verblijven als digital nomad op Bali
Bali heeft verschillende plekken die allemaal hun eigen charme en voordelen hebben. Het is belangrijk om de juiste uitvalsbasis te kiezen die past bij jouw behoeften en voorkeuren als digital nomad. Hier zijn enkele populaire opties:
- Canggu: Canggu is een levendige plek die bekend staat om zijn surfstranden en bruisende eetcultuur. Het is een populaire keuze voor digital nomads vanwege de vele coworking spaces en hippe cafés. Je zult hier de meeste expats vinden. Zelf zit ik ook in Canggu en wat mij betreft is dit echt de beste plek. De digital nomad community is hier heel groot en je hebt alle voorzieningen in de buurt, daarnaast vind ik het echt heerlijk om mijn dag af te sluiten met een zonsondergang op het strand.
- Ubud: Ubud is het culturele hart van Bali en trekt veel digital nomads aan vanwege de rustige omgeving en de nabijheid van natuurlijke bezienswaardigheden zoals de rijstvelden en watervallen. Er zijn talloze cafe’s waar je kunt werken en je bevindt je binnen 5 minuten in een rustige omgeving.
- Uluwatu: steeds populairder is het surfgebied Uluwatu in het zuiden van Bali. Je vindt hier steeds meer coworking spaces en cafe’s waar je kunt werken. Ben jij een surfliefhebber en hou je van een wat rustigere omgeving? Dan is Uluwatu de plek voor jou.

Tip: probeer ze alle drie eens uit en kijk welke plek het beste bij jou als persoon en jouw levensstijl past.
Internet en coworking spaces op Bali
Een goede internetverbinding is essentieel als digital nomad en gelukkig is Bali goed uitgerust met snelle en betrouwbare wifi. De meeste hotels, villa’s en cafés bieden gratis wifi aan, maar als je op zoek bent naar een professionele werkomgeving, zijn er tal van coworking spaces.
Coworking spaces bieden niet alleen een betrouwbare internetverbinding, maar ook een community van likeminded professionals. Je kunt contact leggen met andere digitale nomads, ideeën uitwisselen en zelfs samenwerken aan projecten. In deze blog over coworking spaces in Canggu vertel ik je over 6 verschillende coworking spaces.


Accommodatie vinden als digital nomad op Bali
Als digital nomad is het belangrijk om een comfortabele en geschikte plek te vinden om te verblijven tijdens je tijd op Bali. Gelukkig heeft het eiland een breed scala aan accommodatie-opties, variërend van luxe resorts tot betaalbare guesthouses en zelfs co-livings.
Voor kortere verblijven kun je overwegen om in een hotel, guesthouse of in een co-living te verblijven. Deze bieden meestal basisvoorzieningen en een goede locatie. Als je langer op Bali wilt blijven, kan het huren van een villa een goede optie zijn. Dit geeft je meer privacy en de mogelijkheid om je eigen ruimte te creëren.
Het is handig om van tevoren onderzoek te doen en online platforms te gebruiken om accommodatie te vinden die past bij jouw behoeften en budget. Enkele populaire platforms om te gebruiken zijn Facebook groepen, Airbnb, en Booking.com. Als je gebruikmaakt van Facebook groepen is het verstandig om eerst bij de accommodatie langs te gaan voordat je betaalt, deze fout heb ik helaas meegemaakt waardoor ik ben opgelicht. Kijk dus altijd uit want er zijn helaas veel scammers.

Balans vinden tussen werk en vrije tijd op Bali
Een van de grootste voordelen van het leven als digital nomad op Bali is de balans tussen werk en vrije tijd. Bali biedt tal van mogelijkheden om te ontspannen en te genieten van je vrije tijd, terwijl je tegelijkertijd productief blijft. Doe bijvoorbeeld een yogales voordat je begint met werken of ga naar een van de vele sportscholen. In het weekend kun je het eiland verkennen en tripjes maken naar bijvoorbeeld Uluwatu, Amed of het noorden van Bali.
Een goede balans vinden tussen werk en vrije tijd is super belangrijk. Plan je werktijden in en zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om te ontspannen en nieuwe ervaringen op te doen. Dit zal helpen om burn-out te voorkomen en je creativiteit en productiviteit te stimuleren.



Netwerkevenementen
Bali kent veel netwerkevenementen waar je andere digital nomads leert kennen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je geen mensen leert kennen, het is super makkelijk door dit soort evenementen en natuurlijk het werken in coworking spaces. Er worden naast netwerkevenementen ook veel workshops, lezingen en sociale bijeenkomsten georganiseerd. Zo kun jij jouw netwerk uitbreiden en misschien wel nieuwe samenwerkingen aangaan! Facebook groepen zoals Digital Nomads Bali en Girls in Bali zijn fijne groepen om je aan te melden. Hier worden vaak meetups in georganiseerd of oproepjes gedaan van mensen die andere mensen willen ontmoeten, informatie willen delen, vragen stellen of elkaar willen ondersteunen.

Bekijk ook eens mijn Bali Checklist Guide! Met allerlei cafe’s, must do’s & hidden gems. Zo ga je goed georganiseerd op reis!
Gezondheids- en welzijnstips
Als digital nomad op Bali is het belangrijk om voor je gezondheid en welzijn te zorgen, vooral als je de hele dag achter je laptop hebt gezeten. Hier zijn enkele tips om gezond te blijven tijdens je tijd in Bali:
- Eet gezond: Bali staat bekend om zijn heerlijke voedselopties. Probeer lokaal geproduceerd voedsel te eten, zoals vers fruit, groenten en vis. Bali belly is een bekende griep die je snel kunt krijgen, zorg ervoor dat je je fruit en groenten eerst wast als je het bij een lokale markt koopt en poets je tanden niet met kraanwater. Helaas is het niet geheel mogelijk Bali belly te vermijden, krijg je het toch zorg dan dat je genoeg water drinkt, kokosnoot water helpt ook goed en haal Norrit in huis.
- Blijf actief: Het leven op Bali kan al snel ‘lui’ worden. Je rijdt overal op de scooter naartoe en wandelt bijna niet. En ik spreek uit ervaring, soms heb ik maar 500 stappen op een dag gezet, oeps… Gelukkig biedt Bali super veel mogelijkheden om actief te blijven. Maak een strandwandeling, ga surfen doe yoga of pilates of bezoek de vele sportscholen waar je zo een hele dag kunt vertoeven met faciliteiten zoals sauna, ijsbaden, zwembaden, groepslessen en open gym.
- Zorg voor voldoende slaap: een no-brainer, maar een goede nachtrust is essentieel voor je welzijn. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving en probeer elke nacht voldoende rust te krijgen.
- Blijf gehydrateerd: Het is belangrijk om voldoende water te drinken, vooral in het warme klimaat van Bali. Draag altijd een waterfles bij je en drink regelmatig. Het beste aan Bali? Kokosnoot water is super lekker en ook nog eens super gezond. Een win-win dus! Je kunt kokosnoten overal bestellen.
- Zoek medische voorzieningen: Zorg ervoor dat je weet waar de dichtstbijzijnde medische voorzieningen zijn, zoals ziekenhuizen en klinieken, voor het geval je medische hulp nodig hebt. Een bekende medical center in Canggu is: The Medical Canggu Batu Bolong & Infusion Bali. Het bekendste ziekenhuis is BIMC Hospital in Kuta.

Bali verkennen als digital nomad
Een groot voordeel aan leven als digital nomad op Bali is dat je veel tijd hebt om het eiland op je eigen tempo te ontdekken. De weekenden zijn daar perfect voor. Lees in deze blog wat je allemaal op Bali kunt doen. Daarnaast heeft Bali ook prachtige buur-eilanden zoals Java, Lombok, Nusa Eilanden en Komodo. Indonesië is een prachtig groot land dat veel te bieden heeft, dus verken zeker meer dan alleen Bali.